Як купити якісне гумове покриття

Гумове покриття – це універсальний матеріал, який використовується як у відкритому просторі, так і в закритих приміщеннях. Воно застосовується для облаштування гаражів та паркінгів, тренажерних залів, спортивних та дитячих майданчиків, прибудинкових територій та промислових ділянок. Відмінно підходить для терас та веранд. Широко використовується для різних типів доріжок та тротуарів.

Покриття з гуми має наступні характеристики:

  • міцність;
  • безпека;
  • довговічність;
  • зручність у експлуатації.

Однак такі переваги властиві тільки якісному матеріалу. Характеристики одержуваного продукту залежать від властивостей інгредієнтів, їх співвідношення та технологічного процесу.

Експлуатація покриття

Дуже важливо не лише придбати якісну продукцію, а й використовувати її за призначенням. Для різних цілей пропонують окремі варіанти покриття. Вони відрізняються залежно від передбачуваної основи (тверда, м'яка) та сфери застосування (паркінг, спортивний комплекс, садова доріжка та ін.).

Вагомим внеском у кінцевий результат є процес укладання. Монтаж можливий на різні поверхні: ґрунт, пісок, щебінь, бетон, асфальт, дерево та ін. Укладання виконують на підготовлену основу за спеціальною технологією. Від монтажу залежить не лише термін експлуатації покриття, а й безпека. Тому найкраще замовити цю послугу у виробника з гарним портфоліо. Досвідчені фахівці виконають укладання швидко та професійно.

Якісна продукція, грамотний монтаж та правильна експлуатація гарантують надійність та довговічність покриття з гуми.

З чого виробляють гумове покриття 

При виробництві гумового покриття обов'язково використовуються два компоненти: гранульована каучукова крихта і полімер.

Гумова крихта SBR є продуктом переробки старих автомобільних шин або інших гумотехнічних виробів. Чим менше домішок та добавок у вихідній сировині – тим вона дорожча. Його чистота безпосередньо впливає на експлуатаційні та фізичні властивості готової продукції. Екологічно чисте покриття має відповідний висновок санітарно-епідеміологічної експертизи.

Шляхом подріблення одержують різні фракції крихти: дрібна (від 0,1 мм до 4 мм), середня (від 4 мм до 6 мм), велика (від 6 мм до 10 мм). Форма частинок буває голчастою (стружка), кубічною та рваною.

Правильне поєднання розміру та форми частинок дозволяє отримати виріб із потрібними експлуатаційними характеристиками без зайвих витрат.

Для склеювання гумової крихти використовується однокомпонентна або двокомпонентна поліуретанова суміш. Другим інгредієнтом у разі виступає затверджувач. Економія на клеї значно погіршує функціональність покриття.

Для отримання кольорової продукції додається пігмент: один натуральний барвник або кілька. Якщо він вноситься не в суміш, а тільки на верхній шар матеріалу, тоді виріб швидко втрачає зовнішній вигляд.

Гумова крихта EPDM має високий рівень хімічної чистоти. На 25% складається з натурального чи синтетичного каучуку. Містить олії, барвники та хімічні добавки для отримання бажаних технічних показників. У порівнянні з SBR більш стійка до стирання і краще поглинає шум. Важко спалахує. Але коштує дорожче.

Технічні характеристики гумового покриття

При виборі покриття можна орієнтуватися на такі параметри:

  • щільність, кг/м³;
  • міцність на розрив, МПа;
  • міцність при 10% деформації, кг/см2;
  • відносне подовження при розриві, %;
  • пружна деформація, %;
  • стирання, г/см²;
  • твердість, од. Шора А;
  • водопоглинання, %.

Важливим критерієм є товщина. У деяких випадках це один із найважливіших параметрів, на який варто звертати особливу увагу. Наприклад, для тераси досить тонкого матеріалу, а для дитячого майданчика рекомендується покриття висотою 30-40 мм.

Варто врахувати передбачуване навантаження та нюанси експлуатації. І модульне, і рулонне покриття є актуальними в різних сферах застосування. Але, наприклад, для спортивних доріжок доречніший суцільний настил. У той же час перевага плит не тільки в їх більш вищій міцності, але і в можливості часткової заміни при ремонті.

Як правило, модульне покриття складається із двох шарів. Для нижнього використовуються крупноподрібнені, а для верхнього – дрібні пігментовані частинки гуми. Це дозволяє здешевити продукцію та правильно розподілити навантаження на виріб.